Här på Råda Bot arbetar vi en hel del med tänder. Det är vi glada för, dels för att vi tycker om det och för att bra för djuren men dels också för att djurägarna inser vikten av att sköta sitt djurs tänder.

När det bildats tandsten kan man inte borsta bort den utan djuret behöver sövas och få tandstenen borttagen. Därefter kan man kämpa på med tandborstning för att förhindra att ny tandsten bildas. Räcker det inte att bara ta bort tandstenen med tandstensskrapa, måste man verkligen söva? I vissa fall kanske, men så snart tandstenen påverkat sin omgivning så att tandlossning utvecklats så räcker inte det, och det kan man inte se förrän all tandsten är borttagen. Vid tandlossning bildas fickor mellan tanden och dess infästning och det blir svårt, ja ofta till och med omöjligt, att hålla rent ens med daglig tandborstning. Med tandtensskrapa kan man inte komma ner i fickorna tillräckligt djupt för att göra rent och det gör för ont om inte djuret är sövt.

På bilderna nedan ser ni en hörntand där vi med hjälp av ultraljud tagit bort all synlig tandsten och gjort rent en bit ner i fickan. På den andra bilden ser ni tanden borttagen. Den satt bara fast i den lilla röda delen. Tanden gick att vicka lite grann, men inte mycket. Notera dels vilken stor del av tanden som är rot ca 2/3, men också hur mycket av tanden som man inte når ner att göra rent, trots att den för ögat såg ren ut på första bilden.

Något nästan helt annat (men ändå inte) som man inte kan sluta tänka på, är att visst är det konstigt och fantastiskt att en tand, ett öga eller en bit hud har sitt ursprung ur samma enda cell!?