Dagar som denna vaknar huggormarna och ringlar iväg till någon solig plats för att värma upp sig. De är långsamma och inte så vaksamma så här års och kan lätt bli överrumplade av en hund eller katt, och då bita i självförsvar. Bara vid ca var tredje bett injiceras något gift, de andra är bara skrämselbett.

Katter klarar oftare huggormsbett bättre än hundar, men det finns förstås undantag. Blir ditt djur bitet, försök minimera dess rörelser genom att bära det hem och/eller ta er till närmsta väg och ring någon och be att de hämtar upp er. Har ormen injicerat gift brukar det svullna i bettområdet. Tidigare gav man kortison, men numer rekommenderar man inte det. Kortison dämpar immunförsvaret och är effektivt efter tex bistick eller jordgetingstick där svullnaden orsakas av en överdriven immunförsvarsreaktion, men den svullnad som uppstår efter huggormsbett orsakas av att vävnad och blodkärl bryts ner av giftet och börjar läcka. Immunförsvaret är inte inblandat och kortison gör därför ingen skillnad.

Ta din hund eller katt till veterinär för koll om den blir biten! I mildare fall ges vätska i blodet under något dygn för att skydda framför allt njurarna. I allvarligare fall ges ormserum som är mycket effektivt om det ges inom 24 timmar efter bettet. Ormserum har nackdelen att det är tämligen kostsamt.

Vi har ormserum hemma på Råda Bot om olyckan skulle vara framme!

På bilden en huggorm i Delsjöterrängen i juli i fjol som låg blickstilla medan jag smög fram och fotade. Tänk på att även om man inte alltid uppskattar dem fullt ut så är de fridlysta och viktiga för ekosystemet, både som jägare och som bytesdjur för tex rovfåglar och igelkottar.

Bilden kan innehålla: utomhus
Category
Tags

Comments are closed