Sommarlov och ledigheter står för dörren och många tänker kanske ta med hund och/eller katt på en längre eller kortare tur till Danmark eller övriga Europa. För utresa och återresa krävs i de flesta fall endast pass och en giltig rabiesvaccination, men vi vill vädja till alla er som reser söderut med hund att också avmaska mot rävens dvärgbandmask och fransk hjärtmask i samband med hemkomst till Sverige. Detta gäller även efter kortare vistelse i Danmark. På Själland är fransk hjärtmask tämligen frekvent förekommande.

Fransk hjärtmask kan orsaka livshotande sjukdom hos hund. Den smittar via smittade sniglar (!) och finns redan nu i Sverige på några få platser, som tex Sydkoster. Vi vill helst undvika ytterligare spridning eftersom sniglar och rävar är reservoirer och sålunda kommer en smitta som får fäste i Sverige bli svår att få bort.

Rävens dvärgbandmask, Eccinoccocus, orsakar inte sjukdom hos hund eller räv som är parasitens huvudvärdar, men hos människa orsakar den livshotande sjukdom som kräver levertransplantation för överlevnad när man börjat visa symptom. Får smittan fäste i Sverige kan man smittas om man äter bär som inte tillagats först.

Avmaskningsmedel kan köpas receptfritt på apotek. Lämpligt preparat är tex Milbemax som förebygger båda smittorna.

Ska man längre söderut i Europa finns även tropisk hjärtmask, Dirofilaria immitis. Den sprids via myggor och kan inte sprida sig i Sverige, men det är en riktigt tråkig sjukdom för den hund som drabbas. Ska ni ner till det gröna området på kartan, kontakta oss gärna för råd om profylax.

På SVAs hemsida finns mer utförlig information om smittorna ovan, www.sva.se.

Category
Tags

Comments are closed