Mån - Tor: 08-18, Fre: 08-15, Lör - Sön: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Må - To: 08-18| Fr: 08-15 | Lö - Sö: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Fästingmedel

Fästingmedel

Kvällarna blir långa och ljusa, fåglarna sjunger, bina kommer lastade med pollen från sälg och krokus – och fästingarna vaknar! Så står man framför apotekshyllan igen och undrar vad man ska välja av alla preparat som finns. Som så ofta är svaret – det beror på! Det beror på om hunden badar ofta, om man vill ha ett preparat man bara behöver ge en gång på hela säsongen, om man vill vara säker på att det inte är giftigt för katten eller om man ska åka utomlands. Det finns ännu fler aspekter. Vi har sammanställt några egenskaper att väga in hos de fästingmedel som Apoteken säljer.

Frontline är ett spot on-preparat som man häller på huden i nacken. Kan användas till katt. Effekt även mot loppor. Behandlingen bör förnyas efter 3 v för fullgott skydd mot fästningar. Försämrat skydd vid schamponering. Giftigt för vattenlevande organismer. Effekt inom 2 dygn.

Exspot är också spot on-preparat. Giftigt för katter! Effekt även mot loppor, löss och mjällkvalster. Behandlingen bör förnyas efter 4 veckor för fullgott skydd. Hunden bör inte bada inom 12 timmar efter applicering men medlet är inte giftigt för vattenlevande organismer. Effekt inom 2-3 dygn.

Scalibor, halsband. Ej till katt. Repellerande effekt, dvs fästingarna vill inte vara på djuret alls. Effekt även mot myggor, vilket är skönt för hunden om man vistas i områden med mycket mygg och knott, men också om man ska resa till medelhavsområdet med hunden. Både hjärtmask och den kroniska parasitsjukdomen Leishmanios sprids via myggor och genom att ha på Scalibor skyddas hunden mot dessa smittor. Har full effekt efter 1 vecka (viktigt om man ska till Sydeuropa!) och håller sedan i 5 månader. Verksamma substansen finns i hudens fettfilm varför schamponering troligtvis ger försämrat skydd under en vecka. Rekommendationen är att halsbandet tas av om hunden badar i sjöar, inte för att effekten försämras utan för att ämnet är giftigt för vattenlevande organismer.

Seresto, halsband. Både till hund och katt. Repellerande effekt. Effekt även mot rävskabb, loppor och pälsätande löss. Effekt efter 2 dygn och förutsatt att halsbandet sitter på har halsbandet effekt i hela 8 månader. Inga problem att bada i vatten eller vid enklare schamponering.

Bravecto, tuggtablett. Effekt även mot loppor, demodex (hårsäckkvalster) och rävskabb. Effekten inom ett dygn och håller i 12 veckor, helt oavsett om hunden badar eller schamponeras ofta. Ingen repellerande effekt utan krypen måste bita hunden för effekt. Utgör ingen fara för vattenlevande organismer. Bravecto finns i formulering som spot-on till katt. Smart nog, eftersom katter kan ha lite åsikter om en tablett ska ätas eller spottas ut. Det finns för tre olika viktintervall och skyddar mot loppor och fästingar i minst 3 månader.

Nexgard, Simparica, och Credelio är alla fästingmedel som är snarlika Bravecto med verksam substans i samma familj som Bravecto. Alla dessa ges 1 gång per månad. Nexgard och Simparica kan inte ges till katt, men Credelio finns i tablett till katt.

Vill man ha ett ordentligt skydd hela säsongen är Seresto ett bra val.
Behöver man schamponera sin hund regelbundet, tex pga hudproblem är Bravecto, Nexgard, Simparica eller Credelio bästa valet. Om hunden älskar att bada är dessa och Seresto bra val. En hund som badar mycket bör undvika Frontline och Scalibor.

Har ni frågor är ni givetvis välkomna att diskutera de olika fästingmedlen med oss! Bravecto, Nexgard, Simparica, Credelio är alla receptbelagda. Vill man ha recept utskrivet från oss bör man ha besökt oss senaste året. Recept kostar 120 kr.

Boka tid

Bokning sker via telefon.

Rulla till toppen