Mån - Tor: 08-18, Fre: 08-15, Lör - Sön: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Må - To: 08-18| Fr: 08-15 | Lö - Sö: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Ultraljud

Ultraljud

Råda Bots veterinärer har lång erfarenhet av ultraljudsundersökningar. Vi utför ultraljudsundersökning bukhåla och dess organ, samt av hjärta hos både hund och katt (dock ej HCM-scanning av katt inför avel). Ultraljud är en smärtfri undersökningsmetod och ofta ett viktigt inslag när en diagnos behöver ställas på ditt djur. 

Ultraljudsundersökningar har många användningsområden. Särskilt värdefulla är de vid frågeställningar kring urinvägar, lever, livmoder, prostata samt hjärtats utseende och funktion. Dräktighet kan fastställas med hjälp av ultraljud från ca dräktighetsdag 25. Senare i dräktigheten kan man med ultraljud kontrollera att fostren lever, men för att fastställa hur många foster mamman bär är röntgen lämpligare. 

Med hjälp av ultraljud kan vi se in i hela bukhålan och in i organen utan att orsaka djuret med lidande än att de behöver ligga stilla. I de allra flesta fall kan undersökningen göras på helt vaket djur, någon enstaka gång blir undersökningen bättre om djuret får lite lugnande medicin innan. 

Vid ultraljudsundersökning av hjärtat ser man hur hjärtat arbetar och man kan se om hjärtat är påverkat av sjukdom eller missbildningar. Man kan också se hur blodet rör sig i hjärtat och de stora kärlen. Oftast föranleds en ultraljudsundersökning av hjärtat av att man hört ett blåsljud när man lyssnat på hjärtat vid klinisk undersökning.

Boka tid

Bokning sker via telefon.

Rulla till toppen