Mån - Tor: 08-18, Fre: 08-15, Lör - Sön: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Må - To: 08-18| Fr: 08-15 | Lö - Sö: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Förebyggande tandvård

Förebyggande tandvård

Våra hundar och katter får, precis som vi människor, sjukdomar i tänder och munhåla. En god tandhälsa är många gånger en förutsättning för djurets välbefinnande. Hundar och katter drabbas sällan av karies. Det har sin grund i att de är rovdjur, och därför tuggar maten på annat sätt än vi människor. Tänderna är vassa och skärande, och saknar i stor utsträckning de platta tuggytor som ofta utgör en grogrund för karies hos människor.

De problem som hundar och katter oftast drabbas av är tandsten. Tandstenen leder först till en inflammation i tandköttet. Om detta ej åtgärdas sprids inflammationen till tandbenet, vilket i sin tur leder till tandlossning. Detta är en smärtsam process för djuret. Inflammationen kan även spridas till inre organ, vilket i värsta fall, kan leda till livshotande tillstånd.

För att förebygga tandsten och tandlossning finns egentligen bara ett effektivt sätt, nämligen att borsta tänderna på djuret. Detta bör utföras helst varje dag, eller åtminstone ett par gånger per vecka. Eftersom karies är ovanligt, är inte tandkräm nödvändig. Det finns smakförstärkta tandkrämer till hund och katt, vilket kan öka motivationen hos ditt djur.

På marknaden finns en rad produkter som sägs minska förekomsten av tandsten. Dessa har säkert viss effekt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns några genvägar till god tandstatus. Det är regelbunden tandborstning som har bäst effekt. Som vi tidigare talat om drabbas husdjur sällan av karies. Det innebär att det går bra att belöna djuret med godis under tandborstningen, vilket många gånger underlättar för både djur och ägare!

Boka tid

Bokning sker via telefon.

Rulla till toppen