Mån - Tor: 08-18, Fre: 08-15, Lör - Sön: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Må - To: 08-18| Fr: 08-15 | Lö - Sö: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Resa med djur

Resa med djur

Det är numera relativt enkelt att ta med sin hund och katt på resa inom EU. Det finns dock en del krav som skall uppfyllas innan resan, så det krävs lite planering. Räkna med en månad från första besöket tills ni är klara för avresa. Nedan följer en lista på vad som krävs för resa mellan EU-länder. Vi kan hjälpa er med de förberedelser som krävs. Kom ihåg att kraven kan ändras. Kontrollera därför vad som är aktuellt på Jordbruksverkets hemsida, www.jordbruksverket.se. Det är dock viktigt att tänka på att listan endast innehåller minimikraven. I Europa förekommer infektionssjukdomar som vi ännu ej har i Sverige. Det är lika viktigt att skydda sitt djur mot dessa sjukdomar. Vi skriver mer om detta längre ned.

Krav för resa inom EU

– ID-märkning med mikrochip. För djur märkta innan 3/7-2011 gäller även läslig ID-tatuering. Datum för tatueringen skall framgå i passet.

-Intyg på att hunden eller katten vaccinerats mot rabies. Efter första rabiesvaccinationen föreligger 21 dagars karens innan resan kan påbörjas.

-EU-pass för sällskapsdjur.

Avmaskning

Under 2011 påvisades rävens dvärgbandmask för första gången I Sverige. Med anledning av detta har kravet om avmaskning före inresa till Sverige tagits bort. Eftersom smittrycket fortfarande är högre utanför Sverige, är det ändå klokt att behandla sin hund före inresa. Katter smittas inte av rävens dvärgbandmask.

Norge, Finland, Storbritannien, Irland och Malta kräver intyg på avmaskning 1-5 dagar innan inresa till landet. Avmaskningen skall utföras av veterinär samt föras in i EU-passet. Om du reser regelbundet till Norge eller Finland, kan du istället behandla hunden var 28:e dag.

Infektionssjukdomar

Utöver de obligatoriska kraven är det minst lika viktigt att skydda sin vän mot de infektionssjukdomar som förekommer längre söderut i Europa.

Leptospira är en bakterie som framförallt sprids via urin. Smitta sker mellan djur, men kan även smitta via stillastående vatten och intag av infekterade gnagare. Sjukdomen kan sprida sig i hela kroppen och ger framför allt allvarliga lever- och njurskador. Det finns ett vaccin som ges två gånger med en månads mellanrum innan avresa. Detta ger ett relativt gott skydd. Du kan även reducera risken för smitta genom att begränsa direktkontakt med andra djur, samt hindra hunden från att dricka stillastående vatten. Katter är mycket motståndskraftiga mot leptospiros, och behöver inte vaccineras.

Leishmania är en parasit som sprids via sandmyggor. Det finns vaccin som ger ett visst skydd. Smittan kan ligga latent i många år, och därefter utvecklas till en allvarlig sjukdom som kräver livslång behandling. Det finns numera vaccin som ger visst skydd. Smittorisken kan reduceras genom att använda fästinghalsband för att skydda mot bett av sandmyggan. Håll även hunden inomhus på kväll och natt, då myggorna är mer aktiva. Katter drabbas inte av leishmanios.

Fransk hjärtmask sprids via infekterade sniglar. Smittan förebyggs och behandlas med receptbelagda preparat, till exempel Advocate. Advocate är ett preparat som droppas på huden i nacken

Tropisk hjärtmask är en allvarlig sjukdom som sprids via myggor. När djuret har infekterats är sjukdomen svårbehandlad. Det är därför viktigt att behandla förebyggande. Advocate bör ges en gång per månad så länge djuret befinner sig på resa. Komplettera även med fästinghalsband för att skydda mot bett från infekterade myggor.

I Europa förekommer den bruna hundfästingen som kan sprida infektioner såsom Babesia och Ehrlichia canis. Fästinghalsband ger ett bra skydd mot dessa infektioner.

För närmare beskrivning av de smittor som beskrivs ovan, besök gärna www.sva.se.

Resa med djur – maj 2017

Reseguide för hundar och katter – Jordbruksverket

Att resa med djur – Jordbruksverket

Nya regler för införsel av hundar, katter och tamiller till Norge

IMPORT AV HUNDAR, KATTER OCH ILLRAR FRÅN EU-LÄNDER TILL FINLAND

Boka tid

Bokning sker via telefon.

Rulla till toppen