Mån - Tor: 08-18, Fre: 08-15, Lör - Sön: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Må - To: 08-18| Fr: 08-15 | Lö - Sö: Stängt

Metallvägen 5, 435 33 Mölnlycke

Kastrering

Kastrering

Kastration av katt

Om du inte skall använda din katt i avel rekommenderar vi att du kastrerar den. På så vis undviker du oönskade kattungar, och kattens tendens att urinmarkera reduceras drastiskt. Katten blir lugnare och håller sig hemma mer. Risken för slagsmål minskar efter kastration. Katter blir i regel könsmogna på vårkanten, då dagsljuslängden ökar. För så väl honkatter som hankatter rekommenderas kastration från 6 månaders ålder. Ibland kan katterna bli könsmogna tidigare. I de flesta fall är det inga problem att kastrationen utförs tidigare. Rådgör gärna med oss i så fall!

Vi rekommenderar inte p-piller till katt, då detta innebär en ökad risk för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation. Dessutom är metoden inte helt säker, eftersom katten kan kräkas upp eller spotta ut tabletten.

Kastration av hund

Liksom hos katt finns det fördelar med kastration av hundar som inte skall användas till avel. Om en tik kastreras före första löpet är risken minimal att hon senare i livet utvecklar juvertumörer. Kastration efter första löpet reducerar risken, men tumörer kan ändå uppkomma. En kastrerad tik riskerar inte heller att utveckla livmoderinflammation eller äggstockstumörer.

En kastrerad hanhund slipper i de allra flesta fall prostataproblem, ändtarmsbråck samt vissa typer av nybildningar i analregionen, då dessa tillstånd utvecklas som en följd av testosteronutsöndring. Testikeltumörer kan av naturliga skäl ej heller uppstå på en kastrerad hund. På hanhund finns även möjlighet att kastrera hunden kemiskt. Detta innebär att ett implantat (Suprelorin) injiceras i underhuden. Medlet har effekt i ungefär 6 månader. Effekten kan i vissa fall sitta kvar i ett par år, varför detta läkemedel ej bör ges till hundar som senare planeras att användas i avel. Den första tiden efter behandlingen stiger dock testosteronnivåerna, vilket innebär att effekten kan bli den motsatta under ett par veckor.

Det som är viktigt att tänka på är att ämnesomsättningen minskar efter kastration av både hund och katt. Hos individer med tendens till viktuppgång bör man gå över till ett foder med lägre energiinnehåll. Kastrerade tikar löper också en viss risk att senare i livet utveckla urinläckage. Detta tillstånd svarar i regel bra på medicinsk behandling.

Rådfråga oss gärna om du överväger kastration av din hund eller katt!

Boka tid

Bokning sker via telefon.

Rulla till toppen