Fästingmedel

Kvällarna blir långa och ljusa, fåglarna sjunger, bina kommer lastade med pollen från sälg och krokus – och fästingarna vaknar! Så står man framför apotekshyllan igen och undrar vad man ska välja av alla preparat som finns. Som så ofta är svaret – det beror på! Det beror på om hunden badar ofta, om man vill ha ett preparat man bara behöver ge en gång på hela säsongen, om man vill vara säker på att det inte är giftigt för katten eller om man ska åka utomlands. Det finns ännu fler aspekter. Vi har sammanställt några egenskaper att väga in hos de fästingmedel som Apoteken säljer.

Frontline är ett spot on-preparat som man häller på huden i nacken. Kan användas till katt. Effekt även mot loppor. Behandlingen bör förnyas efter 3 v för fullgott skydd mot fästningar. Försämrat skydd vid schamponering. Giftigt för vattenlevande organismer. Effekt inom 2 dygn.

Exspot är också spot on-preparat. Giftigt för katter! Effekt även mot loppor, löss och mjällkvalster. Behandlingen bör förnyas efter 4 veckor för fullgott skydd. Hunden bör inte bada inom 12 timmar efter applicering men medlet är inte giftigt för vattenlevande organismer. Effekt inom 2-3 dygn.

Prac-tic, också spot on-preparat. Ej till katter. Effekt även mot loppor. Effekt mot fästingar inom 2 dygn och effekt i ytterligare 4 veckor. Hunden bör inte badas dygnet efter applicering, men därefter orsakar bad ingen försämrad effekt. Inte giftigt för vattenlevande organismer.

Scalibor, halsband. Ej till katt. Repellerande effekt, dvs fästingarna vill inte vara på djuret alls. Effekt även mot myggor, vilket är skönt för hunden om man vistas i områden med mycket mygg och knott, men också om man ska resa till medelhavsområdet med hunden. Både hjärtmask och den kroniska parasitsjukdomen Leishmanios sprids via myggor och genom att ha på Scalibor skyddas hunden mot dessa smittor. Har full effekt efter 1 vecka (viktigt om man ska till Sydeuropa!) och håller sedan i 5 månader. Verksamma substansen finns i hudens fettfilm varför schamponering troligtvis ger försämrat skydd under en vecka. Rekommendationen är att halsbandet tas av om hunden badar i sjöar, inte för att effekten försämras utan för att ämnet är giftigt för vattenlevande organismer.

Seresto, halsband. Både till hund och katt. Repellerande effekt. Effekt även mot rävskabb, loppor och pälsätande löss. Effekt efter 2 dygn och förutsatt att halsbandet sitter på har halsbandet effekt i hela 8 månader. Inga problem att bada i vatten eller vid enklare schamponering.

Bravecto, tuggtablett. Ej till katt. Effekt även mot loppor. Effekten inom ett dygn och håller i 12 veckor, helt oavsett om hunden badar eller schamponeras ofta. Ingen repellerande effekt utan krypen måste bita hunden för effekt. Utgör ingen fara för vattenlevande organismer.

Så om man vill behandla sin katt så får man välja mellan Frontline och Seresto.
Ska man ta med hunden till medelhavsområdet gör man klokt i att välja Scalibor halsbandet. Även om man vistas i mygg- och knottrika trakter kan Scalibor vara ett behagligt val för hundar.
Vill man ha ett ordentligt skydd hela säsongen är Seresto ett bra val.
Behöver man schamponera sin hund regelbundet, tex pga hudproblem är Bravecto bästa valet.
Om hunden älskar att bada är Bravecto och Seresto bra val.

Uppdatering mars 2017:

Bravecto får ges till katt. Smart nog, eftersom katter kan ha lite åsikter om en tablett ska ätas eller spottas ut. Det finns för tre olika viktintervall och skyddar mot loppor och fästingar i minst 3 månader.
Det har varit mycket åsikter och uppmärksamhet kring Bravecto.
Det har kommit/kommer två nya fästingmedel, Nexgard och Simparica.

Vi har inte några åsikter om hur man som hund- eller kattägare hanterar fästingproblemen, mer än att om man väljer att behandla med något medel så rekommenderar vi ett som är registrerat i FASS och sålunda har en ordentlig dokumentation.

1. Bravecto finns som spot-on-preparat till katt. Smart nog, eftersom katter kan ha lite åsikter om en tablett ska ätas eller spottas ut. Det finns för tre olika viktintervall och skyddar mot loppor och fästingar i minst 3 månader.

2. Under de senaste två åren har Bravecto varit en massiv framgång, så framgångsrik att de sålt slut tidvis. Vi upplever att djurägarna uppfattat mycket få biverkningar. De biverkningar som beskrivits har i huvudsak varit kräkningar och/eller diarré första dygnet efter giva. Vi känner inte riktigt igen oss i den negativa uppmärksamhet som varit i vinter, utan vår upplevelse är att djurägare generellt varit mycket nöjda med Bravecto och att det är grunden för Bravectos framgång.

3. Nexgard och Simparica, är ”same, same but different”. Båda är en variation på Bravecto kan man säga. Båda innehåller varsin aktiv substans som tillhör samma familj som aktiva substansen i Bravecto, och tiden det tar för kroppen att bryta ner substanserna är samma för alla tre. Skillnaden är att både Nexgard och Simparica ges en gång per månad och genom att göra det kan man ge en mindre mängd total aktiv substans. Totalt under en tremånaders period ger man bara 1/3 så mycket aktiv substans om man ger Nexgard eller Simparica jämfört med Bravecto.
Varken Nexgard eller Simparica har indikation för katt.

Simparica har också indikation för rävskabb. Vissa storlekar av Simparica kommer inte finnas i handeln förrän i början av maj.
Har ni frågor är ni givetvis välkomna att diskutera de olika fästingmedlen med oss!

En hund som badar mycket bör undvika Frontline och Scalibor.