Skotträdsla och fyrverkerier

Invig det nya året utan rädsla och stress

Här får du tips om vad ni kan göra hemma för att förebygga stress och rädsla hos ditt djur i samband med ovälkomna ljud.

För att förbereda hunden eller katten för till exempel nyårsafton finns det CD-skivor med ljud från smällare, åska och gevär. Som med all hundträning är det viktigt att man går långsamt fram för att nå ett hållbart resultat. Börja med skivan på låg volym i samband med att hunden gör något den tycker om.

Du kan även fylla en stor kastrull med saker som skramlar. Lägg sedan ned favoritgodiset. För att nå godbitarna behöver hunden sticka ned huvudet och skapa konstiga ljud. På så vis kan ljuden på sikt skapa en positiv förstärkning

Som ägare till en skotträdd hund eller katt kan du hjälpa din vän genom att vara lugn själv, samt att se till att omgivningen är så trygg som möjligt. Ömka inte huden om dem är rädd. Ofta fungerar det bättre att ignorera rädslan, för att på så vis signalera att situationen inte är farlig.

Bygg en koja åt din hund eller katt, där den brukar tycka om att ligga. Den skall helst vara mörk, mjuk och med tak över huvudet. Låt den lille kämpen vara i fred i sin koja. För att dämpa hörselintrycken kan öronproppar eller fetvadd i öronen provas.
Dagen innan nyårsafton är det klokt att se till att hunden får ordentligt med fysisk och psykisk stimulans. Om man är lite trött går det oftast bättre att slappna av.

Dra ner persienner och slå på radio eller tv på en lagom ljudnivå. När smällandet sätter igång bör du inte gå ut med hunden i onödan. Om du ändå måste gå ut, tänk på att hunden har ett säkert halsband eller sele, så att den inte kan slita sig om den blir rädd.

Naturliga preparat

Det finns receptfria preparat som du kan använda om djuret behöver ytterligare hjälp för sin rädsla och oro.

Adaptil (hund)
Adaptil innehåller en syntetisk motsvarighet till ett feromon som tiken avger från juverområdet vid digivning. Feromonet ökar valparnas känslomässiga stabilitet samt bindning till modern. Adaptil finns i tre former;
-Spray som du kan ta med och spraya där det behövs.
-Adapter att sätta i ett vägguttag, där hunden kommer att befinna sig,
-Halsband som hunden kan ha på sig under hela den stressfyllda perioden.

Feliway (katt)
Feliway fungerar på ett liknande sätt som Adaptil. Preparaten används till katt och finns som spray och adapter.

Zylkène
Zylkène innehåller ämnet alfa-cazozeptin, vilket framställs ur komjölk. Ämnet har en avslappnande effekt och kan hjälpa hundar och katter att lättare hantera obehagliga situationer.

Calmex
Calmex är i tablettform och har en effekt som liknar Zylkène.

Börja ge Zylkène minst tre dagar innan nyårsafton. Calmex börjar du ge på nyårsafton vid två tillfällen, till exempel klockan 15 och 21.

Det finns även hjälpmedel på recept. Boka ett besök så hjälper vi er finna rätt behandling.

Varje år håller vår sköterska Olivia föreläsningar om vad skotträdsla är, beteende samt vilka hjälpmedel som finns.