Avlivning
Bra att veta
Den sista stunden ♥
En dag kommer dagen alla djurägare bävar för, dagen då man måste skiljas från sin trofasta kompis för sista gången.
Beslutet kan komma hastigt på eller varit något man vridit och vänt på i många månader, ibland till och med år. Oavsett är det alltid tungt att tvingas vara delaktig i beslutet att låta någon man älskar få somna för gott.
Hur gör man?
När man bestämt att det är dags ringer man och beställer en tid. Vi försöker så mycket det bara går att ordna en tid när det passar er bäst. Är man osäker på sitt beslut är man alltid välkommen att ringa och diskutera omständigheterna med oss.
Vad händer hos oss?
Ni kommer in på ett besöksrum där vi har tänt ljus och bäddat mysigt. Om ni inte vill ha ett förberett rum så säger ni bara till i förväg så tar vi bort ljus och bäddning. Likaså om ni inte vill vara med, inga beslut är rätt eller fel utan det som känns bäst för er är det viktiga.
Därefter är egentligen tillvägagångssättet ur djurets synvinkel detsamma som vid en narkos. Patienten får en injektion lugnande och ångestdämpande medel. Den ges som en vanlig vaccination under huden i nacken och tar ca 10 minuter på sig att verka. Under tiden får ni vara själva på rummet och pyssla om varandra.
Efter 10 minuter brukar patienten vara ordentligt trött, fortfarande medveten men trött och bryr sig inte nämnvärt när vi lägger en kanyl i ett fram- eller bakben. Kanylen spolas med fysiologisk koksaltlösning så att den säkert ligger rätt. Därefter ger vi avlivningsinjektionen och inom ca 10 sekunder förlorar de medvetandet och några minuter senare stannar hjärtat av syrebrist. Då finns ingen möjlighet att vakna igen. De somnar in lugn och stilla.
Vad händer sedan?
Om man vill ta hem och begrava sitt djur hemma utan föregående kremering så får man göra det inom både Härryda och Göteborgs kommun, så till vida det är ens egen mark. Har ni egen brunn bör ni se till att djuret begravs mer än 50 meter från brunnen.
Om ni vill ombesörjer vi kremering. Vi anlitar Djurum som vi känner stort förtroende för. Om man väljer att inte få askan tillbaka sprids den i en minneslund vid krematoriet. Minneslunden är öppen för besök. Man kan också välja så kallad separat kremering, och då får man tillbaka sitt djurs aska i en träurna. Urnan kan jordsättas eller så kan askan spridas på en plats som betyder mycket för er.
För att läsa mer om Djurum & vad de erbjuder, tryck på länken –> Djurum – kremering
Det sista besöket kommer alltid med mycket känslor. Hela relationen koncentreras på något vis inför och i avskedet. Att vara ledsen, mycket ledsen eller till och med förtvivlad inför detta är fullt förståeligt, och vi som står bredvid har alla varit i samma situation. Att behöva se sin vän i ögonen för sista gången och veta att det kommer man aldrig göra igen, det känns. All tillit, all kärlek, all samhörighet ändras från nu till minnen. Men minnena har man alltid kvar!
Vi på Råda Bot har känt att vi på något vis vill hedra minnet av de djur som avlivats hos oss. Det är i de allra flesta fall inte vår sorg, men vi vill ändå visa vår respekt över den individ och det liv som inte längre är. Vi har därför beslutat att varje djur som avslutat sitt liv hos oss får ett träd planterat i Vi-skogen. På så vis fortsätter livet. I en annan form, någon annanstans. Om ni önskar ett gåvobevis på ert träd så kan ni få detta.
Om ni vill så kan vi även ta tass eller nosavtryck som ni antingen hämtar upp någon dag efter eller skickas hem till er. Detta är kostnadsfritt och blir ett fint minne.