Numera är det så enkelt att åka utomlands med sin hund, allt som krävs är att hunden är chipmärkt, rabiesvaccinerad och har ett pass. Inför resa till Norge krävs avmaskning 1 – 5 dygn innan gränspassage men bortsett från det krävs ingen avmaskning för resa till eller från Europa.

Vi vill slå ett slag för att ni ändå avmaskar hundarna vid återresa från Danmark och Centraleuropa, även om Sverige inte längre kan kräva det eftersom vi har haft egna fall, om än väldigt få. Om alla hjälps åt med detta kan vi minska risken för att våra hundar drabbas av fransk hjärtmask och att vi själva drabbas av rävens dvärgbandmask.

Fransk hjärtmask är en lurig sjukdom som vi svenska veterinärer ännu inte är vana vid att se och därför inte heller genast tänker på. Den kan uppvisa alla möjliga symptom, även om hosta är vanligast. ”Säg ett symptom vilket som helst, så ska jag berätta hur det kan vara orsakat av fransk hjärtmask!” sa en expert på området en gång. Hjärtmasken ger en ökad blödningstendens och beroende på var blödningen inträffar uppstår olika symptom. Sjukdomen drabbar vanligen unga hundar och är bland annat relativt vanlig på Själland och då framför allt Köpenhamnsområdet.

Rävens dvärgbandmask påverkar inte hundarna, de bär den bara i sin tarm. Via sin avföring kan en smittad hund smitta omgivningen och med otur kan människor smittas om man får i sig parasitägg genom att tex plocka och äta bär som inte först tillagats. I människokroppen orsakar parasiten svulster i framför allt levern och livshotande sjukdom. Genom att avmaska vid inresa till Sverige efter att varit ute i Europa minskar vi risken att denna obehagliga parasit får vidare utbredning i Sverige.

Avmaskning med Milbemax förhindrar att båda dessa parasiter sprids, och rekommenderas därför efter utlandssemester. Milbemax säljs receptfritt på apotek.

Dela gärna detta, så hjälps vi åt att hålla smitttrycket lågt!

Category
Tags

Comments are closed